Ügyfélszolgálat: +36204179410 (H-P: 9-17)

 • Blog
 • Gyakori kérdések
 • Bemutatkozás
 • Kapcsolat
 • Viszonteladóknak
 • Partnereink

Vízipipa

A vízipipázás, mint dohányzási forma az indiai és afrikai térségből eredeztethető. Mára a világ számos részén tradícionális dohányzási szokássá vált köszönhetően a finom ízkavalkádnak és a melasszal átitatott dohánykeverékeknek.

Ha letekersz az oldal eljára, könyenn elsajátíthatod a vízipipázás fortélyait!


16termék 116
16termék 116

A vizipipát az édesített és ízesített dohányok elszívására használják.


A vízipipákat különböző néven hooka, arghile, shisha, goza, narghile, ghalyoon vagy vízipipa néven ismerik.Eredetét nagy homály fedi, történelme többezer éves, azonban egyesek szerint az 1500-as évektől kezdődően használtak kezdetleges vízipipákat, más források szerint csak az 1800-as évektől kezdődően éltek eme dohányzási szokással Indiába, Afrikában és Közel-Keleten.Az eddig durva, ízesítetlen dohányoknak búcsút mondtak az 1990-es évek elején és a melasszal átitatott, ízesített dohányok kerültek forgalomba a piacon, amely hatalmas népszerűségnek örvendett a fiatalok körében is. Ezt követően a vízipipázás felpörgött a fiatalok körében majd továbbterjedt más országban és kontinensen az egyetemeken, házibulikon, társasági összejöveteleken keresztül. A vízipipahasználat túlterjedt és 2012-ben a Japan International Tobacco(JTI) felvásárolta az Al Nakhla-t, amely akkoriban a legnagyobb egyiptomi vízipipadohánygyártó cég volt, ez jelentette a vízipipázás beépülését a globális dohánypiaci ágazatba.

A vízipipa legtetején található a kerámia más néven dohánytölcsér, ide helyezzük a dohányt majd ezt egy szénkonzollal vagy alufóliaréteggel fedjük le. Ennek tetejére helyezzük az izzó szenet. Miközben a szenünk izzik a pipa tetején, felmelegíti a dohányt, úgymond égeti, így keletkezik a füst. A reakció során szabadulnak fel az ízek is. Ahogy szívjuk a pipánkat a pipa testében lévő belső cső felveszi a hő egy részét és a füst tovább halad a víztartály felé. A víz megszűri a füst káros anyagait egy sor kémiai reakció során és le is hűti a forró füstöt. A pipa szívásánál tüdőnkkel vákuumot képzünk, így a füst a kerámiától indulva átmegy az egész szerkezeten és a pipatesthez csatlakoztatott szívócsőbe jut, melyet a végén ízlelőbimbóink is megtapasztalnak. A vízipipázás hatalmas füstfelhővel jár, mellyel a tapasztaltabbak különféle látványos trükköket is képesek bemutatni. A füst íze az égés során veszít az erejéből, ezért érdemes mindig friss alapanyagot használnunk a minőségi füstölés érdekében.

A vízipipa főbb elemein kívül még több apró alkatrész és kiegészítő is megtalálható.

 • Hőtartó sapka vagyis a szélfogó: elsősorban a dohányra irányuló magas hő koncentrálására használják, másodsorban, a szabadban gyújtott vízipipa szél elleni védelmét szolgálja.
 • Tálca vagy hamuzó: ez az alkatrész közvetlen a kerámia alatt található, ahova a szénfogó csipeszt helyezik és a már leégett széndarabokat seperhetjük.
 • Széncsipesz: ezzel fogják közre a meggyújtani kívánt szenet a pipázáshoz.
 • Szurkáló: célja a dohány és szén közötti alufóliaréteg kilyukasztása, hogy a szén reakcióba léphessen a dohánnyal a lyukakon keresztül.
 • Szelep: több funkcióra is tervezték, egyrészt a pipánkat így egyszemélyes verzióban is használhatjuk,
  másrészt, elősegíti a víztartályban lévő nyomás kiegyenlítését, mely használatának mellőzésével a víztartályban lévő nyomás a vizet felnyomhatja a dohányhoz így tönkre téve a pipázást. A szívócsőbe egy enyhe befújással cserélhető a víztartályban lévő füst, ha esetleg kellemetlenné válna a füst íze.

A vízipipázás, mint élvezeti cikk egy remek relaxációs tevékenység, tökéletes kikapcsolódás a rohanó világunkból, ezen felül a többszemélyes vízipipák remek élményt nyújtanak baráti társaságoknak.

 

A vízipipa használata:

 • Töltsd fel a tartályt!


Első lépésként tölts annyi vizet a tartályba, hogy a lenyúló csövet 1-3cm-re ellepje, de maradjon elegendő hely a füstnek is. Ezután helyezd a pipa testét az üvegbe. Itt fontos a légmentesség, ezért van a két alkatrész között egy gumitömítés. Előfordul, hogy egy kicsit nehéz összerakni, ilyenkor enyhén csavarhatsz is a testen, így könnyebben a helyére illeszkedik a tartályban.

 • Illeszd helyre a csöve(ke)t!

A szívócső csonkjába illeszd be a csövet.

A cső végét általában puha fából készítik, így egyszerűen, légmentesen illeszthető. Érdemes itt az előbb említett csavarós módszert alkalmazni és ezen a ponton is fontos a légmentesség.

Több csöves pipa esetében ismételd meg az előbb leírtakat. Hogyha a több szívócsővel rendelkező pipádat egyedül szeretnéd használni, akkor a fölösleges csonko(ka)t el lehet valamivel dugaszolni vagy ha szelepes a vízipipád akkor ez a rész nem érint, mert a vákuum hatására a szelep a résbe ugrik, így a másik csőkivezetés automatikusan légmentesen lezáródik szívás közben.

tipp: Mindig használj szipkát! (Filléres dolog, de hasznos)

 • Ellenőrizd a légmentességet!


Húzd a tölcsérhez kapott gumitömítést a pipa tetején található csonkra, és a már megszokott csavarós módszerrel illeszd a helyére a kerámia dohánytölcsért. Vigyázz, mert ez egy törékeny alkatrész, ha erőlteted, elpattanhat.
Most pedig tedd a tenyeredet a tölcsérre, és a szívócsövet kezd szívni. Jó esetben a tenyered elzárja a beáramló levegő útját, és nem tudsz semmit szívni.
Emeld meg a tenyeredet, most érezned kell a levegő áramlását.

 • Tégy dohányt a tölcsérbe!


Szedd rostjaira a dohányt, és tedd a kis darabokat a tölcsérbe. Ne tömködd nagyon bele, de ne is legyen nagyon lazán. Fontos, hogy a tölcsér pereméig legyen 1-2mm hely, hogy véletlenül se érjen a szénhez a dohányod mert akkor megég és keserú, kaparó lesz a füst. A megtöltött tölcsérre tegyél egy kb 15x15cm-es alufólia kockát, a széleit jól nyomkodd a tölcsér oldalához(a lelogó részt), a tetejére pedig fogpiszkálóval csinálj 20-25 apró lyukat. (Mi inkább egy hoszabb tűvel szoktuk kiszúrkálni)
A fólia távol tartja a szenet a dohánytól, a lyukakon viszont a forró levegő be tud áramolni a rendszerbe.

Két fajta szénnel találkozhatsz:

 • Az öngyulladó szén előnye, hogy a külső csillagszóró szerű réteget könnyű meggyújtani, és miutén leégett (másfél perc) használhatod is.( Érdemes megvárni amig az egész szén teltejes átizzik, es közvetlen fújással előtugyuk sgíteni.)
  A keletkező szikrákkal vigyázz, amíg nem égett le a gyújtóréteg, ne tedd a dohányra.
 • A kókusszén kiváló választás a vízipipához, mivel tiszta és íztelen égést biztosít, lehetővé téve az ízek és aromák teljes élvezetét. A kókusszének hosszabb égési időt is kínálnak. Használatukhoz először meg kell forrósítani őket egy speciális szenfűtőn vagy elektromos fűtőn, majd a forró szén darabokat a vízipipa tetejére kell helyezni, hogy melegítsék a dohányt és létrehozzák a füstöt. Így a kókusszén hozzájárul egy kiváló vízipipa-élményhez.


tipp: A kókusszén meggyújtásához nagy segítség a Szakácsfáklya féle gyújtó!

 • Tedd fel a hőtartó sapkát és pipázz (ha van)

Tegyél egy hőtartó sapkát a pipádra, így forróbb levegő tud átáramolni a dohányon, nagyobb lesz a füstöd, és a huzat sem viszi le a parazsat a szőnyegre.
Mindig óvatosan mozogj a pipa körül, az izzó szén miatt egy igen TŰZVESZÉLYES szenvedélynek hódolsz!
Szívj párat a csőbe és érezni fogod a kellemes, hűs, gyümölcsös füstöt. A vízipipa füstjét egyből tüdőbe kell szívni, ellentétben a cigarettával.

 • Teendők vizipipázás közben:

Először várhatóan meg fogsz szomjazni, igyál valamit, és vedd le a hőtartó sapkát. Láthatod, ahogy a szén lülső felülete elégett. Fogd meg a csipesszel, és óvatosan ejts a hamutálcára. Ezzel lejön az a hamuréteg, ami visszafogja a hőt. Ezután ismét több füstöd lesz.
Ha elégett a szened, gyújthatsz mégegyet. A megfelelő dohány/szén arány mindenkinál más és más, pár pipázás után tudni fogod, hogy mennyi dohányt kell tömnöd adott mennyiségű szénhez.

Miután elszívtad a pipát, tedd félre egy biztonságos helyre, ahol nyugodtan ki tud hűlni. 2-3 alkalom után cseréld ki a vizet, 6-8 tömés után most át az egész készüléket, jó alaposan!
Koszos pipa = Rossz ízű pipa


Fontos, hogy alaposan megismerd a vízipipa alkatrészeit és azok használatát, mielőtt használni kezdenéd a vízipipát. Emellett mindig ügyelj a biztonságra és a helyi dohányzási törvényekre.