Ügyfélszolgálat: +36204179410 (H-P: 9-17)

  • Blog
  • Gyakori kérdések
  • Bemutatkozás
  • Kapcsolat
  • Viszonteladóknak
  • Partnereink
Blog

A kézzel sodort élvezet

A kézzel sodort élvezet

A dohányzás a cigarettapapír és a sodrás története napjainkig.

A modern cigarettasodrás története a nagyvilágban

A szakértők úgy vélik, hogy a dohánynövény amit ma ismerünk körülbelül i.e. 6000 környékén kezdett növekedni Amerikában. Úgy tartják az őslakosok néhány ezer évvel később kezdték el a dohányzást különféle módokon. Az idő előrehaladtával a dohányzás általánossá vált Amerikában. Létezik egy rajz az ókori maják dohányzásáról körülbelül 1400 évvel ezelőttről. Ebben egy maja látható, amint egy tekercs dohánylevelet szív, amely egy madzaggal volt megkötve.

A dohányt először az európaiak fedezték fel Kolumbusz Kristóf révén. Kolumbusz szárított dohányleveleket kapott ajándékba, amikor a mai Karib-térségben landolt. A legénység két tagjának tulajdonítható, hogy először figyeltek meg dohányzást, amikor a mai Kuba területén jártak. A bennszülöttek megtanították őket dohányozni, és a legénység egyik tagja, Rodrigo de Jerez ezt a szokást hazavitte Európába. Otthonában szomszédai annyira megijedtek, amikor látták, hogy füst száll ki az orrából és a szájából, hogy értesítették a helyi inkvizíciót. Jerezt 7 év börtönre ítélték. Mire Jerezt végre szabadon engedték, a dohányzás divatossá vált Spanyolországban.

A modern, sodort cigaretta 1614-ben született a spanyolországi Sevillában. III. Fülöp király megkövetelte, hogy a spanyol újvilágban termesztett összes dohányt Sevilla központi helyére szállítsák, hogy ellenőrizzék az árakat és megakadályozzák a túlkínálatot. Ekkor Sevilla a szivargyártás világközpontjává vált. Az utcai koldusok összeszedték a maradék használt szivarokat, szétszedték és újságpapírba tekerték. A dohány hiánya és a vágyuk miatt, hogy minden cseppet élvezzenek, az utcai koldusok elkezdték bent tartani a füstöt a tüdejükben. Ez a szokás megragadt, és átjárta a munkásosztályt, amíg a gyakorlat általánossá vált. Így született meg a modern, kézzel sodort cigaretta.

Az égő újságnak persze megvoltak a maga problémái, különösen az akkori mérgező alapú tinták esetében. A spanyol kereskedők sima, nem nyomtatott papírt kezdtek kínálni erre a célra. Ezt a papírt később továbbfejlesztették, és egy további gyárat nyitottak Alcoyban. Idővel további cigarettapapírgyárak nyíltak Barcelona közelében, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, és végül sok gyár jött létre Európa-szerte. Az Alcoy régióban még maradt egy tekercspapírgyár, amely tulajdonképpen vissza tudja kötni gyökereit az első tekercspapírgyárakhoz. Ez az Alcoy-gyár számos népszerű kézműves papírt gyárt a mai napig. Az olyan márkák, mint a RAW, az Elements, a Juicy Jay’s és a DLX, olyan eljárásokkal készülnek, amelyek a gyár eredetére nyúlnak vissza. Ebben a gyárban néhány kézműves nemzedékek óta készít papírokat!

A királyi méret – King Size:

Körülbelül 100 év telt el, és az ipari forradalom lehetővé tette a gépi cigaretták tömeggyártását. Eleinte a legtöbb cigaretta 70 vagy 78 mm hosszú volt szűrő nélkül. Az 1950-es években azonban a szűrt cigaretta kezdett hódítani. A fogyasztók aggódtak amiatt, hogy a szűrt cigaretta vásárlásával kevesebb dohányt kapnak, mivel a szűrő elfoglalta a cigaretta dohánnyal korábban megtöltött helyének egy részét. Így a nagy dohánygyártók erre úgy reagáltak, hogy megnövelték a cigaretták hosszát a szűrő befogadására. A cigaretta mérete 70 mm-ről vagy 78 mm-ről új 84 mm-re nőtt. Ez az új méret „King Size” néven vált ismertté, amely Anglia királyáról kapta a nevét, akit nyilvánosan elszívtak ezzel az új cigarettával. Az elkövetkező évtizedekben a rövidebb cigaretták piaci részesedése drámaian csökkent, amíg le nem váltották őket az új, 84 mm-es „King Size”-ra. A tekercspapírgyárak azonban elszalasztották a lehetőséget, hogy méreteiket ennek az új fogyasztói preferenciának megfelelően módosítsák, és folytatták a múlt generációinak örökölt méreteinek gyártását. Egészen 2009-ig, amikor a HBI végre 84 mm-es cigarettasodró papírokat gyártott a DLX® márkájú 84-est, ahogy nevezik őket. Bár úgy tűnhet, hogy a gördülőpapírt gyártó cégek drámai lemaradásban vannak a korral, ez gyakori a tekercspapírgyárakban, mivel a legtöbb vállalat nem szeretne változtatni a korral. Ez a fajta dinoszaurusz hozzáállás azonban a közelmúltban megváltozott, mivel az elmúlt években új és továbbfejlesztett cigarettapapír-formákat vezettek be. Köztük vannak természetesen a fehérítetlen és finomítatlan papírok (például RAW), ultravékony rizspapírok (pl. Elements) és extra lassan égő papírok (pl. DLX). A következő legrégebbi jelentős gördülőpapír-innováció az átlapolt gördülőpapírok feltalálása volt, amelyet 122 évvel ezelőtt, az 1900-as világkiállításon mutattak be, és a Zig Zag® márka megalakulásához vezetett. A Zig Zag® azt jelenti, hogy a papírok cikcakk formátumban vannak egymásba rendezve.

A King Size papírokat valójában rosszul nevezték el,

ennek története 1984-ig nyúlik vissza amikor a Rizla® piacra dobta 100 mm-es tekercspapírjait, amelyek a 100 mm-es cigarettaméretet kedvelő nők számára készültek. Az emberek ezt először „királynő méretnek” nevezték. Azonban egy másik cég megpróbálta felülmúlni a Rizla®-t, és piacra dobott egy 110 mm-es papírt, és elnevezte „King Size”-nak. Ez azonban téves elnevezés. A King Size cigaretták mindegyike 84 mm hosszú. A 110 mm-es papír valójában egy hosszabb „Queen Size”, és sokkal hosszabb, mint a preferált 84 mm-es standard King Size. A fent említett „King Size” gördülőpapírok jellemzően 110 mm hosszúak és 52 mm magasak voltak. Ennek a „King Size”-nak az újabb formátuma azonban 110 mm hosszú és 44 mm magas (néha King Size-nak, néha King Size Slim-nek hívják). Ez lett az egyik legnépszerűbb méret Európában, és népszerűsége növekszik, miközben a régebbi King Size csökken. A különbség a papír magasságában 8 mm. A 44 mm-es magasság az eredeti „spanyol méretű” vagy 1 ¼ méretű magasság, és úgy tűnik, hogy a legtöbb dohányos ezt preferálja minden tekercspapír esetében (hosszúságtól függetlenül).

A mai kis egybefűzött sodrópapírfüzet eredete egy paphoz köthető, Jaime Villanueva Estingo atyához (1765).Villanueva atya találmánya előtt a dohányosok fáradságosan és pazarlóan vágtak nagy papírlapokat, hogy sodorják a cigarettáikat. Kényelmesebb módszert dolgozott ki a kis lapok zsebméretű füzetadagolókból való lefejtésére, és elhozta ötletét Alcoyhoz, ahol az első gördülő papírfüzeteket gyártották. Az emberek a mai napig tisztelegnek Villanueva atya előtt Alcoyban. A Raw Rolling Papers a mai napig itt gyártatja cigarettapapírjait.

Kína kicsit lemaradt!

Különleges megjegyzés Kínával kapcsolatban – Noha Kína feltalálta a papírt, jó okkal nem találta fel a cigarettapapírt: Csongzsen kínai császár betiltotta a dohányt, és elrendelte, hogy mindenki, aki dohányzik, le kell fejezni. Kínában több száz évig teljesen tilos volt a dohányzás, így ott soha nem fejlesztettek ki cigarettapapírt. Kína csak a közelmúltban kezdett el bármilyen cigarettasodró papírt gyártani. A Kínából most kikerülő olcsóbb gördülőpapírok többsége valójában cipőpapír (az a gyűrött papír, amelyet egy új pár cipő orrába tömve találsz), amelyet gördülőpapírként forgalmaznak. Bár a kettő hasonlónak tűnik, a cipőpapír gyorsan ég és könnyen elszakad. Az európaiak hosszú előnnyel rendelkeznek a kínaiakkal szemben a cigarettasodró papírok terén, és sok generáción, több száz éven keresztül sajátították el mesterségüket.

 

Cigarettasodrás napjainkban:

Aki manapság sodorja a füstölnivalót, egy igazi szakértővé válik mire megismer minden hozzávalót. A sodrás napjainkban fénykorát éli, nem meglepő mennyi cég van jelen termékeivel, hogy eme szokásunkat igazán személyessé tegye. Aki önszántából sodorja a cigarettáját, azért teszi, mert szereti saját magának elkészíteni élvezeti cikkét.

A papírok közt válogatva, mindegyik más-más ízt kölcsönöz cigarettánkhoz és a hozzávaló különböző átmérőjű filterek teszik még lágyabbá kézzel hengerelt cigarettánkat. A sodrás első alkalommal meglehetősen nehézkes, egy nagy adag türelmet és gyakorlást igényel, így képes akár egy hobbivá alakulni, miközben egyre jobb és jobb füstölnivalót készítünk. Ahogy próbálgatja az ember megismerni saját ízlésvilágát, úgy fedezi fel a papírok és dohányok együttes ízét és alakul ki a számára megfelelő koncepció. Ebben a közegben igazán személyre szabhatod saját cigarettádat.

Forrás: www.rawthentic.com

A dohányzás súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét!