Ügyfélszolgálat: +36204179410 (H-P: 9-17)

 • Blog
 • Gyakori kérdések
 • Bemutatkozás
 • Kapcsolat
 • Viszonteladóknak
 • Partnereink
Blog

Vízipipa vs E-Cigaretta? - A dohányzási alternatívák

2023.10.09 19:52
Vízipipa vs E-Cigaretta? - A dohányzási alternatívák

Az elmúlt években, évtizedekben az alternatív nikotinfogyasztás világa kiszélesedett, és minden eddiginél több lehetőséget kínál a fogyasztóknak.

Az elmúlt években, évtizedekben az alternatív nikotinfogyasztás világa kiszélesedett, és minden eddiginél több lehetőséget kínál a fogyasztóknak. Ezek közül a dohányhevítés, a nikotintasak, a vízipipa (shisha) és a vaping e-cigaretta nagyon népszerűvé vált a hagyományos dohányzás alternatívájaként. A két utóbbi igazán füstös élményt nyújt, és vannak különbségek, amelyeket fontos megérteni, mielőtt eldöntjük mit is szeretnénk használni. Ebben a blogbejegyzésben közelebbről megvizsgáljuk ezeket a különbségeket, miközben figyelembe vesszük az életmódra, egészségre és az általános élvezetekre gyakorolt hatásukat.

 • Működési mechanizmus:

Vízipipa (hookah): A vízipipa, amelyet gyakran közösségi és kulturális időtöltésként élveznek, ízesített dohányfüst közvetett belélegzésével működik. Egy “speciális” pipa szénnel melegíti fel a szívnivalót, és a füst áthalad a vízen, mielőtt elérné az ajkakat. Ez a folyamat segít lehűteni és szűrni a füstöt, egyedülálló és élvezetes élményt teremtve.

E-cigaretta: Az e-cigi használata a nikotinfogyasztás modern és kényelmes módja. Ezek az eszközök akkumulátorral működő fűtőelemet használnak, hogy a nikotinnal átitatott e-folyadékot (liquidet) aeroszolgőzzé alakítsák, amelyet belélegzünk. A vízipipával ellentétben a gőzölésben nincs égés, így füstmentes és tisztább.

 • Nikotin bevitel:

A vizipipával történő nikotinbevitel a széntől, a töméstől, és természetesen a dohánytól is függ amit használunk, azonban általánosan elmondható, hogy alacsonyabb a nikotinos liquidet fogyasztó e-cigarettás barátunkhoz képest.

Az E-cigi lehetővé teszi a nikotinbevitel testreszabását. Az E-folyadékok különböző koncentrációkban kaphatóak az internet nem hivatalos oldalain, a nikotinmentestől a magas szintig, így pontosan szabályozhatja nikotinfogyasztását. A trafikban találhatunk: nikotinmentes ízesített löttyöket és hozzá tudunk vásárolni 18mg-os ízmentes nikotint, melyeket ügyesen keverve elérhető a kívánt nikotintartalom a gőzöléshez.

Keverési arányokhoz IDE KATTINTVA található több info:

https://mikrofiber.hu/shakenvape

 • Egészségügyi szempontok:

Habár a pipában lévő vízszűrés jól hangzik és kevésbé tűnik károsnak, fontos megjegyezni, hogy a használója továbbra is ki van téve az égés során keletkező káros vegyi anyagoknak. A hosszan tartó használat légzési, szív és érrendszeri problémákat okozhat.

A “gőzölést” általában a hagyományos dohányzás kevésbé ártalmas alternatívájának tartják az égés hiánya miatt. A hosszú távú hatásokat azonban még tanulmányozzák, és a gőzöléssel kapcsolatos egészségügyi aggályok is fennállnak. Sokan az elektromos cigarettát használják a hagyományos cigarettáról való leszokás segítésére, mivel lehetőséget nyújt a nikotin fokozatos csökkentésére. Ám ez korántsem ilyen egyszerű.

Köztudott, hogy az az élvezet  ami a dohányzással jár 110%-ban károsnak tekinthető. Ám érdekes, hogy míg egyetlen csepp élvezet is fokozott figyelmet kap, egy olyan termék, mint egy szimpla alma, amely már évszázadok óta része életünknek, az utóbbi tíz-húsz évben eltűnt a reklámokból.

 • Társadalmi és kulturális jelentőség:

A füstös vizipipának a világ számos részén gazdag kulturális öröksége van, gyakran baráti összejövetelekhez és kikapcsolódáshoz kötődik. Ez egy mély kulturális jelentőségű közösségi tevékenység.

A vapingból hiányoznak a vízipipa történelmi és kulturális gyökerei, de modern irányzattá vált, különösen azok körében, akik alternatívát keresnek a hagyományos cigarettákkal szemben. A gőzölést gyakran inkább individualista gyakorlatnak tekintik. Az elektromos cigaretta használata általában elfogadottabb vagy kevésbé zavaró a közösségben, mint a hagyományos dohánytermékeké.

 Mindkét eszköznek van egyfajta társasági dimenziója. A pipázás inkább tekinthető társasági tevékenységnek, helyhez és időhöz kötött (1 tömés kb 1-1,5 óra az összeszereléstől az elpakolásig, az e-cigit csak előkapja az ember és már püffögtetheti is, ezzel azonban egyetlen gond adódig, az elektromos cigarettát addig szívja a tulajdonosa amíg az gőzt produkál, nincs meg aza konkrét szeánsz mint a hagyományos cigarettánál, így gyorsan el lehet pöfékelni a tárunkat, viszont megjegyeznénk, hogy egy komolyabb eszköznél a gőz elég brutális méreteket ölt, így az élmény kielégítő lehet.

 • Ízek csatája:

Mindkét dohányzási forma rengeteg lehetőséget biztosit, hogy megtaláljuk a számunkra legtökéletesebb ízvilágot. Az ízválaszték gazdagsága különlegessé teszi ezeket a dohányzási alternatívákat, és olyan egyedi élményt kínál, amelyet a hagyományos dohányzás sosem tudott volna.

Sokféleség és választék: Az ízek terén a választék szinte végtelen. Lehetőség van gyümölcsös, édes, mentolos, desszert, ital, és még sok más íz közül választani. Képzeljük csak el, hogy kedvünk szerint válogathatunk a sárgabarack és vanília, a görögdinnye-menta vagy akár a karamell-macchiato ízek között. A széles skála azt jelenti, hogy mindenki megtalálhatja a saját ízlésének leginkább megfelelő variánst.

Egzotikus és különleges ízek: Az exotikus ízek és aromák az egyik fő vonzerője ezeknek a nikotinfogyasztási módszereknek. Kipróbálhatjuk a trópusi gyümölcsök, például a mangó vagy guava ízét, amelyek egyetlen szippantásra elrepítenek egy távoli szigetre. Ha valaki inkább a különlegesebb ízekre vágyik, akkor akár vanília-krém brûlée vagy cappuccino aromákat is találhat, amelyek egyedi és luxus élményt nyújtanak.

Az ízek pszichológiája: Az ízek és aromák nem csak az élmény sokszínűségét növelik, hanem az érzelmi állapotot is befolyásolhatják. A mentolos ízek például frissességet és élénkséget kölcsönözhetnek, míg az édes ízek kellemes kényeztetést nyújthatnak.

Az aromák képesek régi emlékeket felidézni és újra átélni azokat.

(Szokásos) egészségügyi figyelmeztetés: Az ízesített nikotintermékek vonzóak lehetnek, de fontos megemlíteni, hogy az ízeknek is lehetnek egészségügyi hatásaik. Például néhány ízesítő anyag irritálhatja a légutakat, és egyesek allergiás reakciót okozhatnak. Fontos, hogy az ízesített nikotinfogyasztás során is figyeljünk az egészségünkre és legyünk tudatában a lehetséges kockázatoknak.

Az ízek és aromák széles választéka különleges dimenziót ad az e-cigaretták és vízipipák használatához. A gazdag ízvilág lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi élményeket éljenek át, és saját ízlésükhöz igazítsák a nikotinfogyasztást.